Choď na obsah Choď na menu

OMD Dystro Openet 2015 - tlačová správa k otvoreniu turnaja

26. 1. 2015

Medzinárodný šachový turnaj OMD Dystro Ope-net 2015 po internete

6. ročník

Dňa 20.1.2015 začal 6. ročník internetového šachového turnaja OMD Dystro Ope-net určeného pre šachistov s muskulárnou dystrofiou, s rôznymi neuromuskulárnymi ochoreniami alebo iným zdravotným postihnutím.

V minulých ročníkoch sa turnaja zúčastňovali len slovenskí a českí hráči a jeden hráč z Poľska. V tomto roku rozšíril organizátor súťaže Organizácia muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike turnaj na širokú medzinárodnú úroveň.

Hráči sa na turnaj mohli prihlasovať do 13.1.2015. Prihlásilo sa 46 hráčov z 9 krajín sveta, medzi ktorými sú aj krajiny spoza hraníc Európy. Menovite: Slovensko (23), Česká republika (2), Poľsko (4), Maďarsko (1), Slovinsko (4), Rusko (3), Nemecko (4), Jemen (4), India (1).

Hrá sa v dvoch kategóriách: hráči s muskulárnou dystrofiou (dystro, 26 hráčov) a hráči s iným zdravotným postihnutím (non dystro, 20 hráčov). Do turnaja sa prihlásilo 40 mužov a 6 žien.

Hrá sa švajčiarskym systémom na 9 kôl, tempom 30 minút. Turnaj je otvorený, priateľský, nebodovaný. Zúčastňujú sa ho hráči, ktorí sú registrovaní a majú výkonnostné body ELO alebo FIDE, rovnako ako aj hráči neregistrovaní, ktorí hrajú šach len rekreačne. Takýmto hráčom je na začiatku turnaja pridelená výkonnosť ELO 1000. Najsilnejším hráčom turnaja je podľa uvedenej výkonnosti ruskí hráč Igor Kolomyčenko, ELO 2073.

Každé kolo začína v utorokkončí nedeľou toho istého týždňa. Prvé kolo začalo 20.1.2015, posledné kolo a teda aj turnaj končí 22.3.2015. Na začiatku rozhodca turnaja zverejní rozlosovanie partií. Hráči sú povinní skontaktovať svojho súpera a dohodnúť sa s ním na termíne zápasu. Potom partiu odohrajú na hracom serveri www.playok.com. Notáciu šachovej partie a jej výsledok odošlú rozhodcovi turnaja.

Na dohodnutie termínu, ako aj na nahlasovanie výsledku zápasu používajú hráči Komunikačný portál, www.sach.bashto.sk, ktorý umožňuje hráčom dohodnúť sa na termíne zápasu pomocou tabuľkového kalendára bez toho, aby museli ovládať rovnaký jazyk. Pri dohadovaní termínu zápasu musia brať hráči, vzhľadom na účasť hráčov zo vzdialených krajín sveta, do úvahy rôzne časové pásma, v ktorých sa nachádzajú. Najväčší možný časový posun je 5 hodín.

Na komunikačnom portáli sú prehľadne zobrazené dohodnuté termíny aj odohraté partie. Partie je možné sledovať on-line.

Hlavnou stránkou turnaja, kde sú zobrazené všetky potrebné informácie o turnaji a aktualizácie je www.sachomd.estranky.sk. Nájdete tu napríklad pribežné výsledky zápasov a môžete si prehrať odohraté zápasy jednotlivých hráčov.

Víťazi budú ocenení v oboch kategóriách originálnymi výhernými pohármi z dielne hlavného rozhodcu a každý hráč dostane e-mailom diplom s umiestnením v turnaji.

Základnou myšlienkou na zorganizovanie tohto turnaja je umožniť šachistom, ktorých zdravotný stav ich obmedzuje v účasti na normálnych šachových turnajoch, aby si zasúťažili, bez toho aby museli prekonávať bariéry, ktoré prináša fyzická účasť na šachových turnajoch, a ktoré sú pre niektorých z nich neprekonateľné. Takto sa do šachového diania môže zapojiť aj hráč, ktorý kvôli dlhodobému zlému zdravotnému stavu nemôže opustiť svoju izbu.

Navyše rozšírením turnaja na širokú medzinárodnú úroveň umožňuje hráčom spoznať sa s ľuďmi s podobnými zdravotnými problémami z celého sveta. Unikátne stretnutie týchto ľudí je umožnené internetovým prostredím, a aj keď je sprostredkované cez virtuálne prostredie, prináša účastníkom turnaja dotyk so skutočnosťou.

Turnaj umožňuje prostredníctvom prvého kontaktu cez svojich členov, šachistov, aj spojenie rôznych zahraničných organizácií, ktoré sa venujú ľuďom s muskulárnou dystrofiou, alebo podobnými ochoreniami, čo im otvára dvere k spolupráci na rôznych úrovniach, nielen v podpore šachového diania. Organizáciám, ktoré už spolupracovali aj predtým, umožňuje turnaj posilniť svoju spoluprácu podieľaním sa na spoločnej aktivite.

Hlavným rozhodcom turnaja, ako aj jeho tvorcom je Ondrej Bašták Ďurán, ktorý turnaj navrhol ešte počas svojho pôsobenia v OMD v SR. Že sa turnaj ujal a hráči majú o účasť na ňom záujem je odmenou pre všetkých, ktorí sa na jeho fungovaní podieľajú.

Veríme, že turnaj sa bude rok od roka rozrastať, aby sa raz mohli prostredníctvom neho spojiť všetci muskulárni dystrofici sveta, ktorí sa venujú kráľovskej hre, šachu.

Sponzori:

www.parahry.sk - Športové potreby pre ľudí so zdravotným postihnutím

www.dobrakava.sk - Najlahodnejšia šálka dobrej kávy

www.zdravotnickepomocky.com - Kompenzačné pomôcky pre ľudí so zdravotným postihnutím

www.sztps.skSlovenský zväz telesne postihnutých športovcov

www.omdvsr.sk – Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR

Prosíme prípadných ďalších záujemcov o sponzoring tohto turnaja, aby kontaktovali organizátora.

Kontakt:

Mgr. Ondrej Bašták Ďuran, rozhodca turnaja, sach@omdvsr.sk, +421 949 737 543

Jozef Blažek, organizátor, blazek@omdvsr.sk, +421 948 529 976

Všetko o turnaji nájdete na:  www.sachomd.estranky.sk, www.omdvsr.sk, facebook/omdvsr

Stiahnuť tlačovú správu: tlačová správa

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.