Choď na obsah Choď na menu

Tlačová správa - výsledky OMD Ope_Net 2014

18. 3. 2014

OMD Ope-Net 2014 šachový internetový turnaj pre ľudí so svalovou dystrofiou a so zdravotným postihnutím

14. januára – 16. marca 2014.

Šachový klub Organizácie muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike zorganizoval 5. ročník internetového šachového turnaja pre ľudí so svalovou dystrofiou a iným zdravotným postihnutím

Do tohto netradičného športového podujatia sa mohli prihlásiť ľudia, ktorým ich telesné postihnutie už nedovoľuje alebo veľmi komplikuje možnosť zapojiť sa do šachových turnajov organizovaných mimo ich bydliska, najmä ľudia s nervovo-muskulárnym ochorením, pre ktorých bola organizovaná aj samostatná kategória a popri nich aj ľudia s inými zdravotnými problémami.

Štartujúci dostali svojich prvých súperov 14. januára a ich úlohou bolo svoju hru odohrať do najbližšej nedele. Takto sa postupovalo aj počas ďalších ôsmych kôl tak, že turnaj skončil 16. marca. Na hru bol opäť použitý internetový šachový server www.playok.com.

V 5. ročníku sa zúčastnilo 22 hráčov, z toho 16 zo Slovenska, 5 z Českej republiky, 1 z Poľska.

Pod taktovkou rozhodcu turnaja Ondrej Baštáka Ďurána, hráči odohrali svoje partie v duchu fair-play.

Celkoví víťazi

Turnaj OMD Ope_Net 2014 vyhral 1. Martin Mikulec so ziskom 8,5 boda z 9 možných. Gratulujeme víťazovi a k jeho skvelému výkonu, ktorý predviedol. Na druhom  a treťom mieste sa umiestnili hráči 2. Stanislav Kuchyňa 7,5 boda a 3. Václav Hoch 7 bodov. Po nich nasleduje 4. Anton Zicho 5,5 boda a 7 hráčov s bodovým ziskom 5 bodov, o ktorých poradí rozhoduje Bucholz, čo napovedá tomu, že výkony hráčov na týchto pozíciách boli vyrovnané.

Víťazi v kategórii Dystro

V kategórii Dystro zvíťazil 1. Jan Mikulenčák so ziskom 5 bodov zo 9. Hráči na druhej a tretej priečke, 2. Františk Fábry a 3. Marcel Dirnbach, majú takisto po 5 bodov, len s horším Bucholzom, takže rozdiel v ich výkonoch bol naozaj tesný.

Víťazi na 1. miestach budú odmenení víťaznými pohármi. Podobne hráči do 10. miesta a v kategórii Dystro prví traja budú odmenení vecnými cenami. Niektorí z účastníkov dostanú aj špeciálne ceny – v kategórii „najlepšia žena“, „fair-play“ a „cena organizátora“.

omd_ope_net2014_konecne-vysledky-.png

Bližšie informácie o turnaji nájdete na www.sachomd.estranky.sk.

Správa rozhodcu turnaja:

Turnaj OMD Ope-net 2014 sa hral prostredníctvom internetového servera: http://www.playok.com v termíne 14. 1. - 16. 3. 2014 tempom 30 minút na partiu a hráča.

Turnaj sa hral švajčiarsky spôsobom, riadený programom Sevilla. Pomocné hodnotenia: Buchholz, Stredný Buchholz, progres.

Na odohratie každého kola bol stanovený čas jedného týždňa – od utorka do nedele. Turnaj prebehol bez vážnejších problémov. Boli kontumované 2 partie: prvá, keď sa hráči nedohodli na termíne a jedna z neúčasti hráča zo zdravotných dôvodov.

Bolo odohratých  97 partií, biely vyhral 43 (44,3%), čierny vyhral 45 (46,4%) a remízou skončili 9 (9,1%).

Priebeh turnaja bol bezproblémový, ďakujem hráčom za športový prístup.

Ondrej Bašták Ďurán

rozhodca turnaja

Ďakujeme firmám, ktoré sponzorsky prispeli cenami pre zúčastnených šachistov:

Športové potreby pre ľudí so zdravotným postihnutím – www.bashto.sk, www.parahry.sk

Internetové kníhkupectvo Martinus - www.martinus.sk

Internetový obchod – www.isso.sk

Prví traja v doterajšej histórii turnaja OMD Ope – net:

2010 – 1. Marcel Dirnbach, 2. Marián Klimčo, 3. Martin Bizoň

2011 – 1. Jan Mikulenčák, 2. Stanislavom Kuchyňa, 3. Matúš Hricovíny

2012 – 1. Jan Mikulenčák, 2. Martin Bizoň, 3. Stanislav Kuchyňa

2013 – 1. Stanislav Kuchyňa, 2. Jan Mikulenčák, 3. Marek Ardamica

2014– 1. Martin Mikulec, 2. Stanislav Kuchyňa, 3. Václav Hoch

Prví traja v doterajšej histórii turnaja OMD Ope – Net – kat. Dystro:

2013 - 1.  Jan Mikulenčák, 2. David Hrebičík, 3. Marek Ardamica

2014 - 1. Jan Mikulenčák, 2. František Fábry, 3. Marcel Dirnbach

Organizácia muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike je občianske tfgzdruženie. Sme jedinou špecifickou organizáciou na Slovensku zastupujúcou ľudí s nervosvalovým, zhoršujúcim sa ochorením svalová dystrofia. Našim členom a ich rodinám poskytujeme ľudské a odborné zázemie. Okrem mnohých iných aktivít poskytujeme špecializované sociálne poradenstvo pre všetky zdravotného postihnutia.

www.sachomd.estranky.sk

www.omdvsr.sk